Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szentlőrinckáta község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szentlőrinckáta község

(Pest megye)

Szerencsésen alkalmazza a címer a község nevében is megjelenő, tulajdonképpen megkülönböztető előtagként szereplő szent ábrázolása adta lehetőségeket. A III. században élt, hispániai származású, de Rómában tevékenykedő Szent Lőrinc, aki a község egyházának védőszentje, minden szemlélő számára azonnal felismerhetővé teszi a címert. A legenda szerint Valerianus császár élve süttette meg a neki ellentmondó papot, akinek ezért legfőbb attribútuma a rostély lett. Talán nem tudatos a választás, de a Spanyolország védőszentjeként is tisztelt Lőrinc mellé, a pajzs másik oldalára éppen Aragónia színei, a vörös-arany vágások kerültek.

Szentlőrinckáta címerének heraldikai leírása a következő:

Egyenes állású, hasított csücskös talpú a pajzs, melynek (heraldikailag) jobb oldalán vörös mezőben négy aranypólya fut, bal oldalán pedig kék mezőben, zöld dombon álló, jobbjában rostélyt tartó Szent Lőrinc-ábrázolás.

A címer szorosan vett fogalmához ugyan nem tartozik, de kiegészítő elemeként alkalmazható a pajzs alatt elhelyezkedő devise (jelmondat), amely zöld színű hullámos szalagon mutatja a település nevét, aranybetűkkel.