Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szentlászló község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szentlászló község

(Baranya megye)

Csücskös talpú, alsó harmadában vágott, kék és zöld színű tárcsapajzs. A zöld mezőben jobb felé néző csatamén lépked. A nyeregben a glóriás szent ül, rövid palástban, lábán sínpáncél és vascipő. Jobb kezében hosszú nyelű csatabárd, baljában pajzs, melyen vörös mezőben ezüst kettőskereszt látható. A ló, a lovag és a csatabárd aranyszínűek. A pajzsfő sarkaiban, jobb oldalt emberarcú ezüsthold, bal sarkában hatágú ezüstcsillag látható.

A feltételezések szerint a kettőskereszt, mint a királyi hatalom jelképe, későbbi, valószínű III. Béla király (1172-1196) idejéből való, mégis Szent László királyt ezzel a jelvénnyel együtt szokták ábrázolni. Pl. a Túróczi-krónika augsburgi kiadásaiban a szent lován látható pajzson is ezt a címert ábrázolták, Székely Bertalan ismert freskóján, mely a pécsi Székesegyházban látható, a szent mögött álló vitézek egyike is a vörös színű kettős keresztes ezüstcímerrel díszített zöld zászlót emel a magasba.