Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szentkirály község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szentkirály község

(Bács-Kiskun megye)

Álló, hegyes talpú a pajzs, kék mezejében zöld hármashalom, középső csúcsán arany heraldikai nemesi korona, melynek középső ágán vörös ruhás jobb kar könyököl zöld szárú és levelű, aranyfürtű szőlővesszőt tartva.

Külső díszek: a pajzson hasonló, de nagyobb arany heraldikai korona, a pajzs alatt aranyszalagon "SZENTKIRÁLY 1354" felirat.

A kiterjedt tanyavilággal rendelkező, tipikusan mezőgazdasági alföldi település 4500 éve lakott. A hármashalom a közeli városra, Kecskemétre utal, amelynek évszázadokon át volt az állattenyésztést és növénytermesztést biztosító pusztája a falu területe. A heraldikai korona és a külső díszek forrása az az 1354-ben kelt királyi okirat, amely két nemesi családnak adományozta a település területét.

Később egy korabeli térképen már S REX néven van feltüntetve, amely az akkori település nagyságának és Szent István király tiszteletére szentelt templomának igazolása. A vaskos parasztkar a tisztességes megélhetést biztosító mezőgazdálkodás jelképeként tartja a szőlőfürtöt: jelképezve egyúttal az 1952-ben "Lászlófalva" néven önállóvá vált község lakóinak küzdelmes életét, de hűségét is ősei földjéhez és hitéhez, majd közadakozás eredményeként a névadó szent király szobrának 1989-ben való felállítása.