Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szentimrefalva község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szentimrefalva község

(Veszprém megye)

A címer álló helyzetű, háromszögű pajzs, osztatlan kék pajzsmezővel. A címerpajzs alján emelkedő, zöld hármashalmon természetes ábrázolású Szent Imre herceg áll, feje körül aranyglória lebeg. A herceg fekete hajú, fején nyitott aranykoronát visel.

A herceg ezüst (fehér), térdig érő ruháját derekán aranycsatos barna öv szorítja le. A ruha alatt ezüst (fehér) páncélinget és páncélharisnyát visel. A herceg vállára vetett, redőzött, veres köpenye hátul a bokájáig ér le. Elöl a köpenyt jobb felől egy kerek, aranycsat rögzíti. A köpeny az aranycsattól átlósan, dús redőkben omlik le a herceg bal könyökéig. A herceg környékben behajlított jobbjában egy természetes ábrázolású liliomot tart. Bal kezét ezüstpengéjű pallosának aranymarkolatán tartja. A csupasz pallos a herceg bal oldalán függőlegesen lóg egy vékony, jobb haránt irányban lelógó barna szíjon.

A kék pajzsmező felső részén egy-egy kisebb háromszögű címerpajzs lebeg. A jobb oldali kisebb címer pajzsa ezüst és veressel hétszer vágott. A bal oldali kisebb pajzs osztatlan veres mezejében természetes ábrázolású liliom lebeg.

A település címere ún. mesélő címer, mivel elmeséli a település nevét. Szt. Imre herceg ábrázolása korhű ruházatban történik, a "szokványos" egyházi ábrázolásokkal rokon. A szüzességet fogadó, szentté avatott herceg megkülönböztető attribútumával, a liliommal együtt látható. A kisebb címerpajzsok az "Árpád-házi" Szt. Imre herceg felismerését segítik.