Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szentgál község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szentgál község

(Veszprém megye)

Címerén a csúcsos pajzs negyedelt, melynek jobb felső- és bal alsó negyedében zöld alapon fehér címerképek, míg a bal felső s jobb alsó negyedében fehér alapon zöld címerképek találhatók.

A jobb felső negyedben zöld alapon fehér sólyom - mint fejedelmi vadászmadár - kifejezi Szentgál sok évszázados vadászati privilégiumát, függetlenségét és szabadságvágyát. Ugyanebben a mezőben található még egy fokos is, ami kettős jelkép: részben a kiterjedt erdőségben zajló erdészet, részben a szintén jelentős hagyományokkal bíró pásztorélet szimbóluma. A bal alsó negyed címerképe zöld alapon fehér számszeríj, amely a sólyom elvontabb vadászatra utaló jelképiségét megerősítve - még direktebb módon - utal Szentgál leghíresebb és legfontosabb tradíciójára, a vadászatra. A nagy történelmi múltat és a királyi kiváltságot szándékoltan egy archaikus, látványos fegyver idézi, amelyik természetesen grafikai szempontból is - sokkal dekoratívabb egy puskánál vagy íjnál.

A bal felső negyedben a fehér alapon elhelyezkedő három tiszafaág Szentgál egyedülálló nevezetessége, tekintettel arra, hogy a község határában fekszik Európa legnagyobb és legnevezetesebb összefüggő tiszafa erdeje.

A jobb alsó negyedben fehér alapon három tölgyfalevél a község nemes faállományú hatalmas erdeit és a bennük zajló állattartást, makkoltatást is szimbolizálja.