Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szentbalázs község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szentbalázs község

(Somogy megye)

Csücskös talpú, hasított pajzs a címer, bal oldala vágással további két mezőre osztott. A jobb oldali vörös mezőben zöld hármashalmon Szent Balázs vértanú püspök alakja látható, aranyban. Fején kereszttel ellátott püspöksüveg, felemelt baljában két, keresztbe tett égő gyertya, jobbját vértanúsága jelképén, egy hegyével lefelé fordított kard markolatán, nyugtatja. A bal oldali felső zöld mezőben két, keresztbe tett szárú arany tölgyfaág között két levéllel megrakott arany szőlőfürt. A bal alsó aranymezőben három vörös heraldikai rózsa.

A jobb oldali vörös mezőben Szent Balázs vértanú püspök mint a község névadója látható a fő helyen. A zöld hármashalmon, amelyen a vértanú püspök áll, a települést körülölelő dombokat ábrázolja. A bal oldali vörös mezőben lévő két, keresztbe tett arany tölgyfaág az erdő jelentőségére utal, az arany szőlőfürt pedig a régmúltra visszanyúló szőlő- és bortermelést jelenti. A három heraldikai rózsa a község utolsó földbirtokosának - az Esterházy hercegi családnak - a címeréből lett átvéve.