Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szegvár nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Szegvár nagyközség

(Csongrád megye)

Címere csücskös talpú, négyelt pajzs. Heraldikai értelemben a jobb felső vörös mezőben a szegvár-tűzkövesi Sarlós Isten (Égeikum felől terjedő neolit kultúra legkorábbi név szerint is ismert szakrális szobra: Kronoszt ábrázolja vállán sarlóval) balra néző, aranyszínű szobra lebeg; a bal felső zöld mezőben arany búzakalász, amelytől jobbra hegyével felfelé, élével jobbra forduló ezüst ekevas, balra pedig hegyével felfelé, élével balra néző ezüstcsoroszlya van. A jobb alsó kék mező ezüstszínű hármas hullámpólyával tagolt; a bal alsó vörös mező zöld udvarán aranyépítmény (kastély) áll. A pajzson kilencágú (5 levél, 4 gyöngy), arany, nyitott leveles korona helyezkedik el, rubinokkal és zafírokkal ékesítve.

Az ekevas és csoroszlya a búzát, kukoricát, kendert, árpát és zöldségféléket termelő közösséget jelképezi, egyben szimbóluma a helyi malomiparnak is (szélmalma 1802-ben épült) csakúgy, mint a molnárok és vízen járók védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak, akinek 1795 óta szobra áll a községben.