Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szederkény község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szederkény község

(Baranya megye)

A falu címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs. Alapszíne kék. A pajzstalpban és a pajzsderék alsó harmadába nyúlóan két zöld színű íves folt. A jobb oldali alacsonyabban van. A zöld ívek előtt a pajzstalp bal oldalán egy fehér (ezüst) színű kereszt áll, melynek oszlopa a pajzs aljáig ér. A kereszt előtt kék színű, vízszintesen elhelyezkedő hullámvonal.

A címer jobb oldalán aranyszínű, stilizált szőlővessző látható, rajta aranyszínű szemekkel egy szőlőfürt, felette ugyanezzel a színnel egy kacs, mely a pajzsfő közepébe nyúlik, s egy szintén aranyszínű szőlőlevél a pajzsfő elején.

A pajzs bal oldalán, a magasabb dombot jelképező ábra tetején egy fehér (ezüst) színű ágaskodó ló.

A sisaktakaró zöld-kék színű, a pajzs felett középen három különálló elemből álló aranyrész. A címerpajzs alatti szalag fehér (ezüst) színű. Íve homorú, rajta a felirat álló fekete betűkkel: SZEDERKÉNY.

A település nevének eredetét a szeder növénynév módosulásaként vezetik be, annak képzős változataként.