Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szálka község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szálka község

(Tolna megye)

Zöld ágakkal övezett a csúcsíves címerpajzs, alapszíne kék. Óarany kontúr kíséri a pajzsot. A címer motívumainak színe óarany.

Szimbolika:

A címerben a településre jellemző földrajzi adottságok, dombok helyezkednek el. Ezeken áll az egyetemes keresztény kultúrát jelképező, a faluképet meghatározó stilizált templom. A címer alsó felében a község határában megtalálható vadon élő állatok közül a szarvasok és a halak a halászat és a vadászat lehetőségét jelzik (egymással szembeforduló szarvasok, illetve egymás fölött elhelyezkedő halak rajza).

Az égitestek (Nap és Hold) az állandóságot, az örök körforgást jelentik. A kék szín a jövőt, a békét, egyben a szálkai tó vizét jelzi.

A pajzsot ölelő zöld ágak - ágak között piros bogyó - a falut körülvevő erdőséget szimbolizálja (ruszkuszág - őshonos növény).

Fekete kontúrral óarany nyomtatott nagybetűkkel a zöld ágak alatt a község neve: SZÁLKA.