Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Szakály község címere
Nagyítsa ki a képet!

Szakály község

(Tolna megye)

A pajzs címer heraldikailag szabályos. Osztott, három egyenes vonal választja három részre, többszörösen hasított. A színek egymás mellett vonalkontúr nélkül érintkeznek, találkoznak. A pajzs kerete vékony fekete vonal.

A bal oldali, felső, kék mezőben egy aranyszínű gímszarvasfej található, hét csillag a gímszarvak között és hold rozetta. Ez két régi legendát takar:

- a honfoglaló magyar szarvasüldöző legendáját,

- a csillagokból (Göncölszekér) kialakított szarvas legendáját. Mindez arra utal, hogy Szakály község már a honfoglalás idejében lakott terület volt.

A felső, jobb oldali, piros mezőben, aranyszínben a település katolikus templomának rajzolata látható. Az alsó, zöld mezőben jobbról a település mezőgazdasági profilját szimbolizálja a három búzakalász. Bal oldalon a szőlőnek kiemelt jelentősége van, hisz dokumentumok, feljegyzések igazolják, hogy már az 1700-as években a domboldalon szőlőművelés folyt.

Az alsó zöld mezőben a fentieken kívül még egy ezüstszínű hullámos pálya van, amely a Kapos folyót jelenti.

A címeralakon, címerpajzson kívül két forma látható: alul ezüstszínű fecskefarkú zászlószalagon fekete felirat: Szakály.

A címerpajzs felső részén díszítő céllal a környező grófság címeréből kiragadva két aranyszínű levélminta fekete kerettel.