Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sükösd nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Sükösd nagyközség

(Bács-Kiskun megye)

Felül egyenes, alul lekerekített a címerpajzs. Felső harmadában arannyal határolt barokk homlokzatdísz. Kék háttér előtt zöld mezőben az angyali üdvözletet ábrázoló jelenet: Mária ezüstszínben, feje körül aranyglóriával. Az angyal ezüstszínben, kezében liliommal, felettük a szentlélek galamb képében.

Sükösd nagyközség címerét, pecsétjét és zászlóját Kovács Vilmos grafikusművész tervezte.

Az Anjou-pajzsban elhelyezett színek a heraldikai szabályok messzemenő tiszteletben tartása, rendkívül jó arányok az "Angyali üdvözlet" jelenetét ünnepi atmoszférává tudja emelni. A parasztbarokk kék motívuma, az arany- és az ezüstszínek egymáshoz való viszonya, az alakok angyalian lebegő, aprólékosan finom megjelenítése, a béke, a megértés, a kiengesztelődés a sükösdi ember megmaradásának, hagyománytiszteletének, istenfélésének, a szentek iránt érzett nagyfokú tiszteletének a megfogalmazása. A falu új címerében kifejeződik a Szent István-i, Szent László-i hagyomány iránti ragaszkodás, az angyali üdvözlet mának szóló üzenete, a sükösdiek munkájának, hagyományainak évszázadokat átfogó és megtartó ereje.