Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Somogyvámos község címere
Nagyítsa ki a képet!

Somogyvámos község

(Somogy megye)

Vágással két részre osztott, álló csücskös talpú pajzs a címer, melynek a felső vörös mezejében lebegő helyzetű aranykoronán természetes barna színű, kiterjesztett szárnyú, fejét jobbra fordító, csőrében aranymérleget tartó sas áll. Az alsó kék mezőben zöld talajon arany templomrom látható, melyet jobbról aranycsillag, balról arany fogyó hold kísér.

A címer felső mezejében látható sas a Kund család címeréből származik (ott a sisakdíszben található). A Kund család a XIX. század közepétől a XX. század közepéig volt birtokos a településen, és jelentős szerepet játszott Somogyvámos történetében. A címer alsó mezejében álló templomrom Somogyvámos egyik legismertebb nevezetességének, a település mellett álló koragótikus templomromjának stilizált ábrázolása. Az aranycsillag és a fogyó hold szintén a Kund család címeréből származik, ugyanakkor díszítő elemként is szolgál.