Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Somogyudvarhely község címere
Nagyítsa ki a képet!

Somogyudvarhely község

(Somogy megye)

Somogyudvarhely címere egy kerektalpú pajzs, melynek kék mezejében zöld pajzsláb fölött álló, fehér téglákból rakott, vörös kúpcseréppel fedett, boltíves, oszlopos nyitott kapuval ellátott kerítésfalazat látható. A kapu tetején jobbra fordult vörös kakas áll. A kapu mindkét oldalán egy-egy fehérfalú, vörös tetős, félköríves ablakkal ellátott templomtorony emelkedik ki a kerítés mögül, melyek közül a jobb oldalin gömbön álló aranykereszt, a bal oldalon ugyanígy aranycsillag ragyog. A zöld pajzslábban két keresztbetett szárú arany búzakalász között levéllel és kaccsal ellátott arany szőlőfürt lebeg.

A kerítés és a kapu "udvar"-t határoló jelképek, így a község nevére utalnak (beszélő címer). A két torony a község katolikus és református felekezeteit, a kakas a község "falu" jellegét, gazdag népművészeti kultúráját jelképezi. A zöld pajzslábban elhelyezkedő kalászok és szőlőfürt a község mezőgazdasági jellegére, egykor gazdag szőlőterületeire utalnak.