Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Somberek község címere
Nagyítsa ki a képet!

Somberek község

(Baranya megye)

Középen vágott, felül hasított doborpajzs a címer, melynek aranymezejében hármas osztatú természetes (zöld) színű levél, bal oldalon vörös mezőben kettőzött farkú, ezüstoroszlán bal mellső lábában három ezüst- vagy természetes színű virágot tart, alul zöld mezőben, függőleges ezüst ekevas és csoroszlya lebeg.

A címer történelmileg is indokolt, megtalálható benne a község nevére utaló növény (a som), a helység földesurának címermotívuma (az oroszlán) csakúgy, mint a helységre jellemző agrárszimbolika (ekevas és csoroszlya).

A címerábrázolás történelmileg az alábbiakkal magyarázható:

Heraldikai nézetben jobb oldali felső, arany (sárga) mezőben a község nevére utaló somlevelek láthatók. A község nevének eredete egyes magyarázatok szerint a som növényre, valamint sombokrokkal, somfákkal benőtt dombos helyre utal.

A bal oldali (vörös) mezőben kettőzött farkú, két lábon ágaskodó ezüst (fehér) oroszlán mellső lábában három ezüst- vagy fehér természetes színű virágot tart.

Ez a motívum a község hajdani földesurának - a Sauska családnak - címeréből származik.

Az alsó (zöld) mezőben függőlegesen egy ezüst ekevas és egy ezüstcsoroszlya lebeg, mint a helységre jellemző agrárszimbolika, mely a gazdálkodásra és a község mezőgazdasági jellegére utal.