Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Soltvadkert város címere
Nagyítsa ki a képet!

Soltvadkert város

(Bács-Kiskun megye)

Magyar és sváb motívumokat ötvöző, díszes hordó homlokzatra is emlékeztető a címer, melyet aranyszínű címerpajzs foglal magában.

A pajzs felső részén ezüst zászlószalag formában a község alapítására utaló 1376-os évszám látható. A pajzs közepén stilizált hordó alakban a község fő termelési ágát jelképező szőlőfa helyezkedik el zöld és kék szőlő fürtjeivel. A szőlő jobb oldalán a község másik jellemzője, a tó körvonala helyezkedik el, kék alapon keskeny ezüst (fehér) kontúrral a homokos partot jelezve. A szőlőfa bal oldalán lévő arany (sárga) rácsozat a korai községi parcellázásra utal. A hordó felső részén elhelyezkedő páros, indás szőlőlevél mintegy megkoronázza a természetet és az emberi tevékenységet. A címer alsó részén ismét ezüstszínű zászlószalagon piros gót betűs "Soltvadkert" felirat olvasható.

A címer kiinduló motívuma a legrégebbi pecsét lenyomat rajza. Némi "átrajzolás" után a mai formája a pajzson belül egy hordóra utaló kör. Központjában egy fára futó szőlő volt eredetileg, mai formájában pedig a jellemző magas művelésű kordonos szőlőt szimbolizálja. A kék folt a Vadkerti-tó eredeti nevén a Büdös-tóra utaló jelzés. A címerben lévő "rácskép"-re több magyarázat is van. Vadkertre eredetileg is a rendezett egyenes utcák voltak a jellemzők, a rajz erre utalhat, de az a magyarázat is helytálló, hogy őseink parcellánként váltották meg földjüket a kalocsai érsektől, mire magukénak tudhatták Vadkert határát. Az 1376 dátum a címer fölött az első oklevélben történt említés évszámára utal. A gót betűs Soltvadkert pedig a sváb származást jelképezi.