Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sitke község címere
Nagyítsa ki a képet!

Sitke község

(Vas megye)

A vörös színű, hegyes végű pajzs felső felében háromágú, nyílt, leveleskorona lebeg, amelynek két ágán egy-egy középfelé forduló, zöld hasú aranymadár ül, és fejét a korona középső ágához hajtja.

Csúcsban végződő pajzs, vörös mezejében arany korona. Az arany korona három boglárban végződik. A két szélső bogláron zöld harkály áll egymással szemben és a középső boglárt csipegeti. A pajzs alsó felében jobb oldalon zöld leveles arany szőlőfürt, bal oldalon hegyével lefelé, élével balra mutató arany ekevas található.

A szimbólumok jelentése: A koronán ülő madarak a faluban a középkorban birtokos Sitkey család Zsigmond király által 1418-ban adományozott címeréből kerültek a pajzsra, emléket állítva a Ják nemzetségből származó nemzetség országos és megyei tisztségeket viselő tagjainak. A pajzs vörös-arany színezése is ebből a címerből lett átvéve. Az arany szőlőfürt Nagysitke, az ekevas Kissitke község XIX.századi jelképeinek hagyományát eleveníti fel.

Tervezte: Feiszt György, Grafika Kamper Lajos