Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sellye város címere
Nagyítsa ki a képet!

Sellye város

(Baranya megye)

A város címere álló, félköríves talpú pajzs, kék mezejében íves, aranyszínű pajzstalppal. A pajzstalpban a pajzs kék színével megegyező színű, hullámos ívű pólya található, mely a Dráva folyót jelképezi. Az ormánsági tájegység a Dráva ártere, a folyó jelentős szerepet játszott és játszik ma is a térségben fekvő települések életében.

Az arany pajzstalpon fő motívumként aranyszínű karós szőlőtőke áll. A motívum településtörténeti emlékként került a város címerére: Sellye 1781-ben II. Józseftől újra mezővárosi rangot kapott - 1332-ben a pápai tizedlajstromban már mint mezővárost és egy hatalmas uradalom székhelyét említik.

A címerpajzs jobb felső sarkában található aranyszínű Nap azt jelképezi, hogy a régi ormánsági emberek Napimádók voltak, mellette a bal felső sarokban lévő arany- és ezüstszínű csillag pedig az ökumenikus csillag jelképe.

A címer külső díszítése a zöld kétfajta árnyalatával színezett tölgykoszorú. Valójában már nem a címerhez tartozik, de annak díszítéseként szerepel, mely az Ormánság tölgyerdőkben gazdag vidékét jelképezi.