Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sárszentmihály község címere
Nagyítsa ki a képet!

Sárszentmihály község

(Fejér megye)

A Szentmihály helységnév a falunak Szt. Mihály arkangyal tiszteletére emelt templomával, a megkülönböztető szerepű Sár-előtag pedig a Sárréttel, Sárvízzel kapcsolatos. (Csánki)

A címer pajzsa téglalap alakú, szívtalpazatú, középen függőleges irányba két mezőre hasított pajzs. A jobb oldali mező alapszíne vörös. A bal oldali mező alapszíne kék.

A jobb oldali vörös mezőre emelt jelképek, a három ezüsthullám a települést átszelő Gaja-patak, a Nádor-csatorna és a Malom-csatorna szimbóluma.

A heraldikai követelményeknek megfelelően a jobb oldali mezőben színre fém került.

A bal oldali kék mezőben, a brambergi Apokalipszis-kézirat miniatúrája nyomán, Mihály arkangyal küzdelme a sárkánnyal látható. Szt. János apostol a Jelenések könyvében a sátán legyőzőjének nevezi Mihály arkangyalt. Ezen a képen a sárkány a sátánt jelképezi.

A kék alapra emelt jelenete, Mihály arkangyal feje felett a glória aranyszínű, a haja színe fekete. Az arcon a szemöldök, a szem, az orr és a száj vonulatai felismerhetők. A szárnyak ezüstszínűek, fekete színnel árnyaltak. A ruházat ezüst (fehér). A bal vállat vörös színű, feketével árnyalt palást borítja. A bal kezében fekete bőrpajzs látható. Jobb kezével aranyszínű lándzsát döf a sárkány torkába.

Az arkangyal ábrázolásánál a szabadon látható testfelületeket halvány, piros szín emeli ki. A sárkány figurájának alapszíne zöld, a test belső ábrázolására fekete vonalak szolgálnak, a torkából kilógó nyelv vörös.

A pajzsot arany-kék, arany-vörös palást veszi körül.