Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sarród község címere
Nagyítsa ki a képet!

Sarród község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A címer klasszikus háromszögű címerpajzs, amelynek bal oldali hasított mezőjében a régi hagymakupolás, félig leeresztett rostélyos templom rajza látható. A templom alapszíne ezüst, a torony és a tető vörös, kék háttérrel, vörös kapuval és ablakkal. A hasított mező alsó része: a pajzstalp zöld.

A jobb oldali mező középen vágott, és a felső, részben vörös háttérrel a nagykócsag ezüstszínű, stilizált képe látható, ami a Fertő-tó egykor meghatározó közelségére utal.

A jobb oldali alsó mezőben az aranyszínű szénaboglyák az egykori állattartásra, a jó kaszálókra utalnak a kék színű háttér előtt, a zöld mezőben.

A címerpajzs felett aranyszínű betűkkel a község neve: SARRÓD.

Sarród község címere az 1772-es, valamint az 1842-ből való régi történelmi pecsétek hagyományait alkalmazza.

Az 1772-ből fennmaradt pecsét mezejében félig leeresztett rostélyú, rácsos torony. Az 1842-től alkalmazott Sarród-hely feliratú pecséten hagymakupolás templomtorony szerepel kapuval és emeleti ablakkal.