Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sáregres község címere
Nagyítsa ki a képet!

Sáregres község

(Fejér megye)

A címer álló helyzetű, háromszögű pajzs. A veres pajzsmezőt középen két ezüstpólya szeli át, a felettük lévő pajzsfőben egy ezüst ekevasú, aranyeke látható, mely a község eredeti (keltezés nélküli) pecsétjéből származik. A község pecsétjéből származó kerék nélküli eketípust a legrégebbről ismert ekeábrázolás alapján ábrázolja a címer.

Az eke két oldalán egy-egy arany égerfalevél lebeg. A település neve az égerfából származik, mely gyakori névképző hazánkban (pl. Eger). Honfoglaló eleink itt a Sárvíz mentén vizenyős, égerfákkal benőtt területen telepedtek le. A község honfoglaláskori nevére utal a címerben szereplő egyik égerfalevél. A második égerfalevél a község újratelepítését szimbolizálja.

Az ezüstpólyák alatti pajzstalpon egy lebegő arany lábú és arany csőrű ezüst kanalasgém látható, a Sáregres környékén fészkelő védett vízimadarat szimbolizálja. A két Sárvíz-csatorna közti halastavak térsége többféle védett vízimadár élő- és fészkelőhelye is. Megtalálható pl. a nagykócsag, a vörösgém és a kanalasgém.