Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sárbogárd város címere
Nagyítsa ki a képet!

Sárbogárd város

(Fejér megye)

A város címere, amely a mezővárosi időkből származik, pajzs alakú, kék mezőben, ezüstszínű horgony, melyet egy ezüstszínű, saját farkába harapó kígyó övez, benne egymásba fonódó két kézfej látható. A címer fölött háromágú kisnemesi korona. A címer pajzsát két, aranyszínű oroszlán fogja közre úgy, hogy a hátsó két lábukkal aranyszínű búzakalász motívumon ágaskodnak, míg mellső két lábukkal a címerpajzsra támaszkodnak.

A saját farkába harapó kígyó az örök megújulást, az élet körforgását jelképezi, hiszen a település a történelem viharaiban többször elpusztult, majd később újra benépesült, fejlődésnek indult.

A két kézfej egyrészt a kereskedők ún. kalmárkézfogását jelenti, a megkötött üzlet után egymás tenyerébe csapnak, másrészt a településrészek egyesülésére utal.

A háromágú kisnemesi korona a település életében fontos szerepet játszó kis- és középnemesi közösség településformáló és megtartó erejét jelképezi. A búzakalász motívum a terület mezőgazdasági jellegét, eltartóképességét jelképezi.

A két oroszlán, mely szinte "kinő" a búzakalászból, az erő, a függetlenség, a hatalom szimbóluma és egyben a település védelmezője is.