Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sand község címere
Nagyítsa ki a képet!

Sand község

(Zala megye)

A címer formája: kikerekített oldalú, hegyes talpú pajzs, középen vízszintesen két mezőre osztva. A címerpajzs felett lebegő arany szalagon SAND felirat. A pajzsot alulról indulva két zöld olajág keretezi, melynek bogyói vörös színűek. Színei: felső mező kék, alsó mező arany (sárga) színű. Ábrái: a felső kék mezőben három arany (sárga) színű búzakalász, középről indulva kettő a címer jobb, valamint a bal sarka felé, a középső pedig egyenesen felfelé irányul. Az alsó aranyszínű mezőben kék szőlőfürt balra kanyarodó kaccsal.

A magyar települések gyakorta használják e két figurát címerükben. Sand község lakói használják címerükben a búzakalászt és a szőlőfürtöt, hiszen őseik paraszti életformát folytattak. A kék szőlőfürt a sandi szőlőhegyen elterjedt kék szőlőfajtákat és a mára nagy részben gyümölcstermelővé vált szőlősgazdákat jelképezi.

Őseik fegyverrel harcoltak a község határában a gabonaföldekért és a szőlőhegyért, ezért használják ezeket a címerábrákat. A pajzsot övező, zöld színű olajág a vörös bogyókkal a sokat szenvedett település békevágyát, valamint a zöld szín a keresztény ember szebb jövőbe vetett reményét szimbolizálja.