Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sajóvelezd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Sajóvelezd község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Múltunk helyi nagy alakja Tomori Pál. A Tomori-címer különleges formájú pajzs koronával, egyedi címerállattal. E címer egyes elemeit használta fel a telelpülés a múltat megjelenítve.

A ketté osztott Tomori-féle pajzsformában a régi pecsétnyomat elemei kerültek, a másik felébe pedig a község szintén történelmi jelképének számító református templom.

A velezdiek életét két szín határozza meg: a barna, vagyis a föld szeretete; és a kék, a Sajó vize.

A folyó vonala a címer alsó részén osztja meg a formát, ahol a hullámvonal két völgye is szimbolikus jelentésű: idegen erők pusztításait és a hatalmas tűzvészt jelképezi, amelyek a faluban pusztítottak. De bármi is történt, újra és újra visszatért a lakosság, ezért a címer fennmaradó része sárga lett: a Nap a kalász, vagyis az élet színe. A templom előtti fa is jelkép a címerben: zöld színével a remény, az állandó megújulás szimbóluma.

Sajóvelezd mai nevén kívül a Welez szó is felkerült a címerre, mivel az 1294-ből származó okleveleken így nevezték a települést.

A színek és a formák Sajóvelezd mindenkori népének a szülőföldhöz, a munkához való ragaszkodását, az itt élni akarását, a hitét a múltban, jelenben és jövőben fejezik ki.