Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Sajókaza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Sajókaza község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A pajzs a címer legfontosabb alkotórésze. Sajókaza címerpajzsa ovális, egyenesen áll. A pajzsmező egyszínű kék. Címerképe zöld hármas halom (három határoló dombság: Csüre, Ráró, Kétes). A legmagasabb, középső halom tetején kétfürtű arany szőlőtőke. (Lévén az 1797-es esztendőben Kaza híres szőlőtermelő település.)

Sisak, sisakdísz és a sisaktartók:

A címerpajzs fölött gyakran látható sisak is. A heraldika korai évszázadaiban csaknem olyan fontos volt, mint a pajzs Település címerén a nyílt, koronás lovagsisak jobbra fordult. A sisakhoz rendszerint csavarokkal odaerősített sisakdíszek járulnak. A csavarok elrejtésére szolgált a különböző színű sisaktakaró. Ezek később szalag- vagy levélszerű kiképzésűvé váltak. A sisaktartók színe a pajzs uralkodó színéhez alkalmazkodik. A község a sisaktartó jobb és bal oldalt arany- kék foszlány.

Sajókaza település története (Sajókaza története a kezdetektől a XIX. század végéig):

A község Borsod–Abaúj–Zemplén megyében, a Sajó mellett található.

Sajókaza régi település, már a XIII. századból van olyan okleveles emlék, mely nevét említi.