Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Rinyaújlak község címere
Nagyítsa ki a képet!

Rinyaújlak község

(Somogy megye)

Rinyaújlak címere kék háromszögpajzs, arany pajzsfővel. A nagypajzs ezüst jobb haránt pólya által két mezőre osztott, az elsőben nyolcágú aranycsillag, a másodikban lóhere-végződésű aranykereszt található. Az arany pajzsfőben kiterjesztett szárnyú, jobbra repülő fekete sas karmai közt egyenes kardot tart. A pajzsot alul aranymakkokkal megrakott, két keresztbetett szárú zöld tölgyfaág keretezi.

Az arany pajzsfőben levő kardot tartó sas Rinyaújlak hősi halottaira emlékeztet. A sas a világháborús hősi emlékmű részét képezi. Az ezüstpólya a névadó Rinya-patakot, a csillag és a kereszt a település protestáns, valamint keresztény lakosságát jelzi a címerben. A tölgyfaágak az erdőkben gazdag természeti környezetet szimbolizálják.

A község címerét és zászlaját - a hagyományosan minden év augusztusában megrendezésre kerülő Falunap keretében - 2001. augusztus 18-án a millenniumi ünnepségek tiszteletére ökumenikus istentiszteleten szentelték fel.