Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Rinyakovácsi község címere
Nagyítsa ki a képet!

Rinyakovácsi község

(Somogy megye)

Négyfelé osztott kerek talpú pajzs a címer, melynek vörös szívpajzsában zöld lombú fa lebeg. Az első (kék) mezőben középen arany gabonakéve, tőle jobbra a hegyével felfelé, élével jobbra fordított ezüstcsoroszlya, balra a hegyével felfelé, élével balra fordított ekevas lebeg. A második (zöld) mezőben három, a harmadik (zöld) mezőben négy jobb haránt ezüstpólya látható. A negyedik (kék) mezőben természetes barna színű, ágaskodó szarvas lebeg.

Az első mezőben látható jelkép szerepelt a település 1908 után használt pecsétjén. Ez a szimbólum a helység lakosainak mezőgazdasági tevékenységéről árulkodik. Az itteni jobbágyok elsősorban a mezőgazdaságból éltek, nem véletlenül, hiszen a falunak jó termőföldjei voltak.

1726-tól kezdve volt itt birtokos az Esterházy család, melynek nagy szerepe volt a falu további történetében. Közvetett módon erről emlékezik meg a település azzal, hogy a család címerének egyik elemét - átalakítva - behelyezi a település jelképébe.

A szívpajzs jelképe és a negyedik mezőben lebegő szarvas (továbbá a másik két mezőben szereplő zöld szín is) a gazdag növény- és állatvilággal rendelkező környék adottságait jelképezi, illetve egyben "megfogalmazza" azt a törekvést is, hogy a települést szívesen bekapcsolnák a falusi és a vadászturizmusba.