Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Rigács község címere
Nagyítsa ki a képet!

Rigács község

(Veszprém megye)

A címer álló helyzetű, csücskös talpú pajzs.

Az osztatlan zöld pajzsmezőben egy lebegő, nyitott aranykoronán, jobbra lépdelő kettős farkú aranyoroszlán látható. Az aranykoronát ezüstgyöngyök, veres és kék ékkövek díszítik, a bélése veres.

Az arany hímoroszlán nyelve és a karmai feketék. Jobb mancsában bal haránt irányban mutató aranymarkolatú, ezüstszablyát tart. Kinyújtott bal mancsában egy visszafelé csavarodó ezüst kosszarv látható

A címer magyarázata:

Rigács mai címere egyrészt az egykor nemes község pecsétjéből született a heraldika szabályainak betartásával. Mivel a pecsétrajz nem ábrázol címerpajzsot, az oroszlán csücskös talpú pajzson került ábrázolásra. A címerpajzs zöld színe a község mezőgazdasági jellegét tükrözi. Rigács egykori nemesi rangját a pajzs feletti falkorona jelképezi.

A címer másrészt mesélő címer, mivel elmeséli, a község nevét. Az oroszlán bal mancsában látható ezüstszarv a címerbe felvett új motívum, amely a község nevére utal.