Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Rétalap község címere
Nagyítsa ki a képet!

Rétalap község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A honfoglaláskori tarsolylemez alakú címerpajzsot 4 pár barokkívelésű, aranyszínű szalag veszi körbe.

A devise helyén, a pajzs felett lebegő aranyszalagon üres betűs nyomtatott betűkkel írt Rétalap felirat található. /A szalag nem érintkezett a pajzzsal, mert akkor címerképként szerepelne.

A bal oldalán fekvő osztás felső 5/8 része égkék színű, benne lebegő napkép a szokásos 16 sugár négyszeresével, a sugarak osztás 5/8 részében elhelyezkedő hullámos /berlini kék/ pólya - a település folyóvízének szimbóluma.

Az osztás alsó 3/8 része világosabb zöld mező, benne sötétebb zöld /kettős/ sziklevelek, az agrárkulturális tevékenység jelzik.

A címernek ez a része Rétalap címerét, quasi névcímerré avatja.

A jobb oldali – előkelőbb hangulatú - osztásban vallásos érzelmeket jelző motívum, kereszttalp, rajta mankós végű kereszt. A kereszt arany, a talp okkersárga színű. A pajzskeret, a napkorong a sugarakkal, valamint a kereszt és a talp világos meleg színei a szabadság, a gazdaság gazdagságának hangulatát idézik.