Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Répáshuta község címere
Nagyítsa ki a képet!

Répáshuta község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Álló, háromszögletű, zölddel és ezüsttel hasított a katonai pajzs, amelynek (heraldikailag) jobb oldali, zöld színű mezejében alul hullámpólya látható, fölötte pedig ezüst üvegpohár; a pajzs (heraldikailag) bal oldali ezüstmezejében zöld színű, kitépett gyertyánfa lebeg. A pajzsot ékkövekkel díszített, háromlombú aranykorona díszíti, amelynek lombjai a bükkfa leveleit utánozzák. A pajzs alatt ezüstszalag lebeg zöld színű felirattal: RÉPÁSHUTA.

(A pajzson látható gyergyánfa a község települési helyére, illetve régi nevére utal (Gyertyánosvölgy - Répáshuta), tehát a községgé alakulásnak az előzményeire. A jellegzetes alakú hutaüvegpohár a község létrejöttéről beszél: arról tudniillik, hogy az üveggyártás megindulása hozta létre. A hullámpólya az emberi megtelepülésben szerepet játszó patak jelképe, míg a korona bükklevelet utánzó lombjai a tágabb környezetre utalnak.)