Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Regöly község címere
Nagyítsa ki a képet!

Regöly község

(Tolna megye)

A címer: álló csücskös talpú pajzs, ezüst mezejében zöld pajzsfő vonaláig feltolt, homorúan ívelt zöld ék. A pajzsfő zöld mezejében lebegő helyzetű, szárukon harántirányban keresztbe tett leveles arany kukoricatő és leveles arany búzakalász. Az ék zöld mezejében jobbra fordult arany lófej. A jobb oldali ezüstmezőben ágas szarufa kékkel.

A bal oldali ezüstmezőben vörös kereszt. A címer alatt lebegő, hármas tagolású fecskefarok végződésű, íves aranyszalagon nagybetűs felirat: REGÖLY. A településnév előtt egy-egy díszpont.

Regöly gazdag múltja és rangja megkívánja, hogy a község címere megfeleljen a klasszikus heraldika szabályainak. Kimondottan Regölyt jellemzi a két folyó, a Kapos és a Koppány találkozása, melyet az „ágas szarufának” nevezett kék mesteralak jelképez.

A másik címertani mesteralak az ezüstmezőben vörös színnel megjelenő kereszt, a település védőszentjére, Szent Györgyre, egyben a község egykori főesperességi székhely mivoltára is utal. A mezőgazdaságra utaló motívumok a régi mezővárosi címerhagyományokat örökítik tovább. Az arany lófej a település egykor jellemző lótenyésztésére és gazdag lovas múltjára emlékeztet.

A címer színeinek szimbolikus jelentéstartalma a következő:

vörös: hazaszeretet, önfeláldozás, tenn iakarás, nagylelkűség

kék : elvhűség, állhatatosság, bizalom

zöld : szabadság, szeretet, szépség, remény

arany: értelem, ész, hit, tekintély, erény, erkölcsössé

ezüst : bölcsesség, tisztaság, őszinteség, ártatlanság