Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Regéc község címere
Nagyítsa ki a képet!

Regéc község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A címer: álló, ovális pajzs, kék mezejében oromvonallal határolt ezüst pajzsláb. A kék mezőben hármas zöld halom, a középsőjén nyugvó háromszögű pajzs, ennek ezüstmezejében az üveg alkímiai jele vörössel. A kis pajzsot jobbról arany apostoli kettőskereszt, balról arany görög katolikus hármaskereszt, felülről pedig arany heraldikai korona kíséri. A címerpajzsot két oldalról egy-egy befelé forduló, ezüst arabeszken ágaskodó kettősfarkú aranyoroszlán tartja. Az arabeszkről függő, hármas tagolású íves aranyszalagon feketével a nagybetűs REGÉC felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

A címer szimbolikája

A címerben az oroszlánok mint harci állatok, emléket állítanak mindazoknak a regéci polgároknak, akik a történelmük folyamán életükkel, vérükkel áldoztak hazánkért és szűkebb pátriájukért. Mint pajzstartó telamonok - betöltik az őrállatok szerepét is, ezzel a helyi hagyományokat megbecsülő, ápoló és megőrző regéci lakosságot jelképezik. A címerben helyet kapott a lakosság katolikus és görög katolikus vallására utaló apostoli kettőskereszt és a görög katolikus hármaskereszt is.

A heraldikai mázak, fémek és színek jelentése:

Fémek: arany /Nap: értelem, ész, tekintély, hit, erény, erkölcsösség;

ezüst /Hold: bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, szemérem;

Színek: vörös /Mars: hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség;

kék /Jupiter: elvhűség, állhatatosság, ellenálló-képesség, bizalom;

zöld /Vénusz: szabadság, szeretet, szépség, örökkévalóság.