Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Rédics község címere
Nagyítsa ki a képet!

Rédics község

(Zala megye)

A címerpajzs a pajzsfőnél vágott, alatta pirossal és kékkel hasított kerek talpú pajzs, mely a település területének a trianoni béke utáni kettészakadására utal.

Rédics község meghatározó nemesi családja az Alsólendvai Bánffy család. Czakó Károly "ősi"-nek nevezi a Bánffy családnak azt a címerét, amelyen kiterjesztett szárnyú koronázott, nyelvét kiöltő fekete sas mellén arany, kerek talpú pajzs, melyben fekete bivalyfej látszik, s a pajzs felett vörös kereszt van.

Ezért választotta a község a pajzs alapjául a kerek talpú változatot.

Címerkép:

A pajzsfő zöld mezejében ezüst (fehér) nyitott szárnyú, lefelé repülő galamb, mely a településen található római katolikus templomra utal, amit a Szentlélek tiszteletére emeltek.

Jobbról vörös mezőben a Magyar Országos Levéltárban a község címeres pecsétjén található, hegyével lefelé fordított aranyeke és balra aranycsoroszlya.

Balról kék mezőben zöld halmon arany, nyitott kétszárnyú kapu - a rédicsi határátkelőt jelképezi.