Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Rakamaz város címere
Nagyítsa ki a képet!

Rakamaz város

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Két harántosztással három részre osztott, kerekített oldalú háromszögű a pajzsmező. Felső szélének középpontjából kiinduló harántosztás és bal harántosztás a pajzs két sarkát szeli 45 fokos szögben, két egyenlőszárú háromszöget létrehozva. A pajzsmező háromszögek alatti területe zöld, benne ezüst (fehér) ragadozómadár-ábrázolással. A pajzsfő hátsó részében a harántosztással létrehozott háromszög színe vörös, rajta ezüst (fehér) latin kereszt. A pajzsfő elején bal harántosztással létrejött háromszög szárainak felezőpontjait bal harántosztóvonal köti össze. E fölött a háromszög fekete, alatta arany (sárga).

A címerpajzs központi motívuma az a ragadozómadár-ábrázolás, amely a település határában talált, valószínűleg női hajfonatdíszként használt korongokat díszíti. Az Árpád-kori ötvösművészet e remekei országszerte rakamazi korongokként ismertek.

A fekete-arany (fekete-sárga) sávozás arra utal, hogy a település lakosságát jórészt a német Baden-Württemberg tartományból telepítettek be a XVIII. század első felében (Baden-Württemberg tartomány zászlaja fekete-sárga színű).

A vörös alapra helyezett latin kereszt a római katolikus vallást szimbolizálja, a lakosság óriási többsége e felekezet híve.