Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Rácalmás nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Rácalmás nagyközség

(Fejér megye)

A pajzs alsó részében kék alapon ezüstszínű hullámok láthatók. A Duna a község egykor élénk vízi életét, a kereskedelmet és a jelenleg is élő halászatot jelképezi.

A bal felső részben sárga háttérben ábrázolt fekete RA jelek a több évszázadon keresztül használt Rácz-Almás elnevezésre utalnak.

A címer jobb felső részében piros háttérből sárga alma emelkedik ki, zöld levelekkel. Az alma jelképezi az Almás nevet, amely gyümölcs a korai századokban bőven termett a dunai szigeten.

A bal felső mező sárga színe, valamint a pajzsot körülvevő sárga színű keret a gabonatermő földeket idézi.

Rácalmás címerét 1991-ben tervezték.

A címer pajzs alakú, vágással két részre osztott. A felső rész hasítással további két egyenlő részre osztott. A felső, jobb oldali rész alapszíne piros, benne sárga (arany) színű alma zöld levéllel.

A címer felső, bal oldali részének alapszíne sárga (arany), benne a falu monogrammja fekete színnel "R-A" Rácz-Almás, ahogy ezt a XVIII. században írták. 1690-ben Csernovics Arzén ipeki pátriárka görögkeleti szerbeket telepített Ras vidékéről a 15 éves háború után üresen maradt Almásra. 1893-ban egy összeírás említi először Pocessió Rácz-Almásnak. Később Rácalmásra alakult a falu neve.

A pajzs alapszíne kék, mely folyót jelez, benne helyezkedik el két fehér (ezüst) pólya, mely a Dunát jelképezi. Az Ófalu ma is egyedülálló halászfalu. Minden utcája a Dunára vezet. Régi időkben a Duna jelentette a falunak a megélhetését gazdag halállományával, vízimalmaival, hajóival. A faluból szinte minden családban voltak hajósok. Később ez kiegészült az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel.

A címer színei közül a piros az Árpád-házat jelenti, az arany a királyi szín, a kék pedig a szlávokat jelképezi.