Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Putnok város címere
Nagyítsa ki a képet!

Putnok város

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Putnok város címere téglalap alapú pajzs kék mezejében lebegő ezüstpáncélos jobbkar. A páncélkesztyűs kéz aranymarkolatú és keresztvasú ezüstkardot tart, hegyén átszúrva levágott török fej, amelyből vér csorog. A kardon tartott fejet V alakban keresztbetett két zöld pálmaág övezi, amelyek a kéz mögött kereszteződnek. A pajzsra téve liliomos, kék, zöld és vörös ékkövekkel díszített aranykorona látható.

A címerpajzs kék mezejében lebegő ezüstpáncélos jobb kar, mely páncélkesztyűs kezében kardra feltűzött török fejet ábrázol, mutatja és emlékeztet a XVI-XVII. században a török ellen vívott hősies végvári harcainkra. Ez a kar egyben felkínálja a békét is, annak örök jelképével, a pálmagallyakkal.

A címerpajzs feletti ékköves, ötágú korona a település ősi mezővárosi rangját mutatja. A címerpajzsot két oldalról tartó oroszlánok az erőt sugározzák.