Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pusztazámor község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pusztazámor község

(Pest megye)

Pusztazámor címere egy négy egyenlő részre osztott, hegyes talpú címerpajzs. A jobb felső kék mezőben ezüst, egytornyú, kétbejáratú templom lebeg. A templom tetején kettőskereszt. A bal felső mezője vörössel és ezüsttel háromszor vágott. A bal alsó zöld mezőben négylevelű háromtermésű ezüst tölgyfa. A jobb alsó mező vörössel és ezüsttel háromszor vágott.

A tölgy termése a török uralom utáni magyar, német és szlovák letelepülőket jelképezi. A címer kék és zöld színei a falu utolsó birtokos családjára, a Barcza családra utalnak. A vörös-ezüst sávok a község Árpád-kori eredetére és arra a legendára utalnak, mely szerint 1046-ban Orseolo Péter királyt Vata vezér emberei itt, Zumurfalván fogták el. A templom az 1758-ban épített és 1994-ben eredeti állapotába helyreállított Zámor hegyi remetetemplom.