Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pusztamonostor község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pusztamonostor község

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Pusztamonostor község címere: kék és zöld színű, vágott háromszögű pajzs. A pajzs vágott mezejének felső része kék a pajzsmagasság 5/7-ed része, míg a zöld pajzsláb a pajzsmagasság 2/7-ed része. A pajzsot kettős fekete kontúrú, aranykeret veszi körbe. A pajzsmagasság és szélesség aránya: 7:8.

A pajzs kék mezejének szimmetriatengelyén Pusztamonostor templomának stilizált képe emelkedik. A templom aranyszínű, ajtaja piros, a piros bevonatú toronysüveg csúcsát arany kettőskereszt díszíti. A templomot két aranykalász öleli, követve a pajzs ívét.

A pajzstalp zöld mezejében két aranybevonatú, lefelé irányuló ekevas keresztezi egymást követve a szimmetrikus elrendezést.

A kék-arany színű takaró aranykoronából bomlik alá. A korona középső és oldalsó ágai liliom alakúak, köztük egy-egy gömbös ág helyezkedik el.

Szimmetrikusan hullámzó a pajzs csúcsával és oldalával érintkező, kék-arany bevonatú, fecskefark végződésű szalagon „Pusztamonostor” felirat olvasható. A felirat betűi aranyszínűek, fekete kontúrral.