Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pusztaberki község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pusztaberki község

(Nógrád megye)

A község címerén hagyományos címerpajzsban, egy zöld színű hármashalmon, kék mezőben, barna színű, balra fordult oroszlán áll, és jobb mellső lábában három búzakalászt tart. A címer tetején a magyar királyi korona látható. A pajzs két oldalán pajzstartó díszítő elemek láthatók, amelyben piros, ezüst és zöld színek találhatók. A pajzs alatt barna szalagon két évszám, 1383 és 1999 szerepel.

Pusztaberki címerét a váci püspöki levéltárban találták meg, már 1848-ban használatban volt a rajta lévő évszám szerint. Azt, hogy a címer mit jelképez biztosan nem tudható. A hagyományos címerpajzson belüli zöld hármashalom látható, mely az ország címerében is szerepel, jelentheti a talapzatot, vagy a község dimbes-dombos fekvését, vagy a XVIII. századi heraldika szerint Magyarország három legnagyobb hegyét: a Tátrát, a Fátrát és a Mátrát. Az ágaskodó és lépő oroszlán is sok címerben szerepel, jelenti a bátorságot, vitézséget. A község lakói ugyanis kis- és középnemesek voltak, akik katonáskodással foglalkoztak. Az oroszlán jobb mellső lábában tartott három búzakalász pedig a község mezőgazdasági jellegére utal. A címerpajzs feletti magyar korona pedig arra enged következtetni az írások szerint, hogy a település királyi birtok, privilégium volt. A címer alatti évszám (1383) a község első írásos említésének dátuma.