Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pölöskefő község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pölöskefő község

(Zala megye)

Álló, kék háromszögű pajzs a címer, a pajzsfőn ezüst hullámpólya. A pajzsközépen lebegő, arany, földön álló búzakéve cséphadaróval és kaszával. A pajzsot zöld tölgyfa levél koszorú veszi körül.

A mezőgazdaság mindig a gazdaság fontos részét képezte, főként a szántó, a rét és a legelő területek voltak jelentősek. Erre utal a település 1854-ben keletezett búzakévét és aratószerszámot ábrázoló pecsétje.

A címeren a fent említett megtalált történelmi szimbólumok, kiegészítve a település nevére utaló Pölöske, (Szévíz) patak megjelenítésével, ezüst hullámpólya formájában láthatók.

A búza a termékenység, fejlődés, gazdagság szimbóluma, a szerszámok utalnak a tevékeny, alkotó, jó értelemben vett „munkás” emberi erőre. A tölgyfalevél-koszorú a Kastélyparkban élő több száz éves tornyos (oszlopos) tölgyfára utal.

A kék a természeten felüli, elvont világ, de a természet fő alkotóelemeinek: a víznek, a levegőnek a színe, a zöld a megújuló természet színe.

Az arany, az ezüst a megfelelő heraldikai mázak.