Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pócsa község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pócsa község

(Baranya megye)

A címerpajzs tetején fekete nagybetűkkel a község neve. A szöveg nem követi a pajzs felső részének ívét. A pajzsot két oldalon a pajzs magasságának több mint a feléig fekete vonalakkal kiemelt, zöld színű leveles koszorú övezi.

A pajzs tárcsapajzs, annak némileg modernizált, karcsúsított változata. Széles fekete vonalakkal kiemelt. Felosztása alapján vágott pajzs, amelynek felső mezeje okkersárga, benne fekete színnel két szám: 1332-1997.

Az első szám a község nevének első említését, a második szám a címer készítésének évét jelöli. A pajzs alsó részében sötétbarna színnel a föld jelenik meg, benne kék színnel a Karasica folyó. A föld a termőföldet is jelenti, teteje hullámos, három kisebb dombbal, utalva az itteni domborzati viszonyokra. A pajzs nagyobb, középső része világoskék, benn két oldalt a lebegő eke és csoroszlya között fekete színű szám: 1803 olvasható, amely az első pócsai pecsét megjelenési éve. Fölötte két oldalt bordó és zöld színű leveles szőlőfürt jelezi a szőlőtermesztés fontosságát. Fent a sárga színű felkelő nap, amely a reménységet szimbolizálja, és utal a növények érlelőképességére is.