Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Piricse község címere
Nagyítsa ki a képet!

Piricse község

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Piricse címere csücskös talpú, felső csúcsaiban csapott, úgynevezett reneszánsz címerpajzs, haránt vágott osztású, melyet vékony ezüstkeret szegélyez. A felső aranymező közepében, az országban egyedül őshonos szibériai nőszirom / Iris Sibirica (természetes színekkel: lila és zöld), a község határában húzódó természetvédelmi terület szigorúan védett növénye található.

Az alsó vörös mezőben széles, kék hullám motívum a „Kispiricsi falu végén folyik el a kanális” kezdetű közismert népdalra utal. A hullám motívum közepéből indul a nőszirom, mely utal a lápos területre.

A címerpajzs feletti ezüst szalagdíszen fekete színű betűkkel a „PIRICSE” felirat olvasható. A szalagdísz fölött a község alapításának oklevéllel igazolt ezüstszínű évszáma: 1299 olvasható.

A címer utal a település alapításának évére, a település történelmi- természeti jellegzetességeire, példát mutat az utókor számára, és elősegíti a településen élők egészséges lokálpatriotizmusának kialakulását, értékmegőrző-képességük fejlődését.