Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Petrikeresztúr község címere
Nagyítsa ki a képet!

Petrikeresztúr község

(Zala megye)

A címer álló, kék reneszánsz pajzs, a pajzstalpból középen kinövő ezüstkereszt címerképpel. A pajzsfő közepén lebegő arany P betű. A jobb pajzstalpon lebegő arany tölgyfalevél, a bal pajzstalpon lebegő arany búzakalász címerképek.

A település nevének első tagja a Petrus személynévből származik, módosul Péteri-re, majd Petri-re. A címer alkotásánál fontos a település nevére történő utalás, ezért is jelenik meg a címeren, a nagy P betű. Ezenfelül az 1849-50-es Megyefőnöki általános iratok között talált jegyzői pecséten is szerepel betű és két olajág galambbal. Ebből az olajág motívum is megjelenik a címer külső díszeként.

A település nevének második tagja a keresztúr, pontos jelentéseredetét nehéz rekonstruálni, de az bizonyos, hogy köze van a templom 1748-as szenteléséhez, az ugyanis a Szent Kereszt tiszteletére történt.

A címerben megjelenő jelképek, a tölgyfalevél a konkrét jelentésen túl (lombos erdő) a termékenység, megújulás szimbóluma, ugyanígy az arany búzakalász a mezőgazdasági tevékenység jelképén túl ősi termékenység- és gazdagságszimbólum.