Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pétfürdő község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pétfürdő község

(Veszprém megye)

A címer leírása: hullámos, ezüstszínű pólyával vágott hegyesszögű kék színű a pajzs, felső mezejében pólyából kinövő nyolcküllős aranyszínű malomkerék, alsó mezejében ezüstszínű lombik látható. A pajzsot két oldalán stilizált leveles ágak övezik, a pajzs enyhén domborodó éle fölött „Pétfürdő” felirat kék keretezésű aranyszínű betűkkel.

A kék alapszín jelképezheti az egykori vízimalmoknak és a névadó fürdőnek létjogosultságot adó tiszta víz színét. Az arany vízimalomkerék utal a település egykori malmaira, híres malomiparára. A hullámos ezüstpólya az egykori Pét folyócskára emlékeztet, amely egyben a településnek nevet is adott. A lombik a közelmúlt vegyiparára, a híres „péti sóra” emlékeztet.

A település kialakulásában, felfejlődésében és mai állapotában a legmeghatározóbb szerepe a vegyiparnak van, ezért e jelképnek létjogosultsága van ahhoz, hogy a címerben megjelenítsük.