Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pénzesgyőr község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pénzesgyőr község

(Veszprém megye)

Álló, csücskös talpú a pajzs, melynek zöld mezőjén (Bakony) stilizált hármas aranylevél látható, a területi egységek (Pénzeskút: Zirchez tartozó terület, Körisgyőr: mint szentgáli birtok, Kerteskő Bakonybél külterülete) összetartozását és jelentőségét hangsúlyozza.

Pénzesgyőr község önkormányzata az 1996. évben határozta meg, hogy megalkotja a település jelképeit, címerét és zászlaját. A Heraldika Stúdió munkatársaival együttműködve készült el három javaslat. Elfogadásra az került, amely formájában legjobban fejezi ki a tartalmi jegyeket.

Ezek a következők: a Magas-Bakony egyik kis településről van szó, mely fiatal falu. Az Elnöki Tanács 1956. július 1-vel nyilvánította önálló községgé három külterületi lakott településrész /puszta/ egyesítésével.

A három településrész:

1./ Pénzeskút: Zirchez tartozó terület

2./ Körisgyőr: mint szentgáli birtok

3./ Kerteskő Bakonybél külterülete

Mindhárom településrészbe a XVIII. század elején került benépesítésreérkeztek a német, a szlovák és a magyar telepesekkel.

A címer fő motívumát éppen ezért a közös gyökérből eredő három ág, az abból sarjadó 3 levél, az egyházi különállóság és későbbi egyesítése, egységbe fonódása alkotja.

A címer sSzínei: a: A Bakony erdeinek, nyári sötét zöldjee és őszi aranyló fények kombinálódnakciója.

Az arany - Pénzesgyőr lakóinak reménye szerint - a jövőbe vetett hitet is jelképezi, - az egykor fennálló kihalással való fenyegetettség helyett az aranyló jövőt, melyet a település elsősorban üdülőfaluvá való válásával tud elérni.