Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Penyige község címere
Nagyítsa ki a képet!

Penyige község

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Háromszögű kék tarpajzson, a pajzs függőleges tengelyében arany, egész emberi alak áll szemben, enyhe terpeszállásban (az alak az1800-as évek elején készített községi okiraton lévő bélyegző lenyomatáról származik). A szimmetrikusan tárt karú, bajuszos emberi alak kalapban, zsinóros mellényben, vászonnadrágban ábrázolt. Jobb kezében aranynyelű ezüstsarlót markol, míg a balban három, leveles arany búzakalászt. Az ezüst hullámpálya középvonala a címeres pajzs egyharmad magasságában van, szélessége a pajzsmagasság egykilenced része. Az emberalak kezeiben elhelyezett sarló és a búzakalászok arra utalnak, hogy Penyige község lakosainak életében szerepet játszott a mezőgazdaság.

Az ember háromhullámos ezüstpályára támaszkodik csizmás lábával. Az ezüstpálya a község határában lévő, egy jó szakaszon a község belterületének határát jelentő Szenke-patakot jelképezi.

A pályán kilenc (népművészeti) piros rózsa látható. (A rózsák az 1905. május 5-én a Szenkébe fúlt kilenc penyigei kislányt jelképezik.)