Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pátka község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pátka község

(Fejér megye)

A címerpajzs álló helyzetű, hegyes talpú pajzs. A pajzsmező kék színű cölöppel hasított. A pajzs a cölöptől jobbra: vörös-ezüsttel, a cölöptől balra ezüst-vörössel vágott pajzsmezőkre oszlik.

A kék cölöpben három lebegő ezüsthal látható. A cölöp talpánál a kék pajzsmezőt négy téglasor magasságú arany téglafal zárja le. Az első és a negyedik vörös pajzsmezőben egy-egy arany búzakéve lebeg. A második és a harmadik ezüst pajzsmezőben egy-egy zöld színű szőlőágon két-két zöld szőlőfürt látható.

A három ezüsthal nem csupán a víztározóban élő halakat jelképezi, hanem a Császárvíz "tavának" három stációját is szimbolizálja.

A két vörös pajzsmezőben látható búzakéve, valamint a két ezüst pajzsmezőben látható szőlőág a község 1845-ből fennmaradt viaszpecsétjéből származó motívumok.

A búza és a szőlő a község legrégebbi pecsétjéből származnak. A címerbeli megkettőzésük célzatos, egyrészt a múltat, másrészt a jelent szimbolizálják.

A búzakéve részben a mai Pátka mezőgazdasági jellegére utal, részben a történelemnek állít emléket. A szőlőág mint történelmi motívum jelentése kettős: nem csupán a több évszázadra visszatekintő szőlőművelést jelképezi, hanem mint bibliai motívum a bőség és gazdagság szimbóluma is volt. Másrészt a szőlőág a község határában létrejött üdülőövezetre utal.