Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pápateszér község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pápateszér község

(Veszprém megye)

A címer ezüstcölöppel és pólyával negyedelt, zöld színű, álló gótikus pajzs boglárpajzzsal. Első mezejében lóhere végződésű, lebegő arany latin kereszt, a másodikban lebegő arany malomkerék négy küllővel, a harmadikban két ezüst pólya, a negyedikben egy lebegő arany búzakéve. A gótikus vörös boglárpajzson háromágú lebegő lomkoronán ágaskodó, jobbra néző arany griff, jobb mancsában ezüst görbe szablyával, baljában három vörös közepű ezüst rózsával. A pajzs fölött lebegő zöld szalagon arany betűkkel a község neve: „Pápateszér”.

Jelképek ismertetése:

A pajzsformával a középkori eredetre, a zöld alapszínnel a mezőgazdasági, természeti környezetre, a reményre és egyik nemzeti színünkre utal a címer. A kereszt a lakosság vallási hovatartozását és a római katolikus vallás iránti elkötelezettségét jelenti. A malomkerék a helység nagymúltú malomiparának állít emléket. A két ezüstpólya a Szakács-ér és a Bánya-ér nevű patakokat szimbolizálja, de jelképezheti általában a környékbeli vízfolyásokat, patakokat is. A búzakéve egyértelműen a mezőgazdaságra, mint lakossági főtevékenységre, utal, mely az embereknek legfontosabb létfeltételeit biztosítja, a munkát és kenyeret jelenti. A címer középpontjában elhelyezett ún. boglárpajzs heraldikailag a címer legelőkelőbb része. Ebben látható az Esterházy-család ősi címerképe: a koronán ágaskodó griff.