Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pápakovácsi község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pápakovácsi község

(Veszprém megye)

Ezüstpólyával harántosztott, zöld doborpajzs, a felső mezejében aranykötésű nyitott könyv. Bal oldali lapján arany Alfa és Omega betűk, jobb oldali lapján három arany liliom, felül kettő, alul egy, szimmetrikusan elosztva. Alul élével hátranéző, hegyével felfelé mutató arany csoroszlya és ekevas.

A címerben található tárgyak, attribútumok értelmezése: a könyv és a három liliom Szent Anna attribútumai, a tudást, fejlődést, tisztaszívűséget szimbolizálja. Az Alfa és Omega a születést, elmúlást, valójában a teljességet fejezi ki. Az arany csoroszlya és ekevas a munka által való gyarapodást, értékteremtést, termékenységet, valamint a község mezőgazdasági jellegét szimbolizálja. A címerpajzs zöld alapja utal Szent Anna zöld dalmatikájára, valamint a természetet és az életet szimbolizálja. Az ezüst harántpólya a községen átfolyó Séd patakra emlékeztet.