Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Panyola község címere
Nagyítsa ki a képet!

Panyola község

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A pajzs: csücskös talpú, szimmetrikus, a tetején és az oldalain kétszeresen homorúan bevágott úgynevezett tárcsapajzs. A címerpajzs fölött a Panyola felirat található nagybetűs formában.

A pajzsbeli képek, mesteralakok: a pajzsot egy vágás osztja ketté. Felül a község református templomának grafikus képe látható. A vágás alsó részében három hullámvonal, alatta balra forduló hal helyezkedik el. A pajzslábat haránt irányban egymást keresztező vonalak töltik ki, e két elem - a hal és az egymást keresztező vonalak - Panyola község 1796-os pecsétjének motívumai.

Színek: a címerpajzs körvonalának színezete kívülről befelé haladó sorrendben fekete, ezüst és kék. A templom fekete rajzolatú ezüst és kék. A vágás alsó részének alapszíne ezüst, a hullámvonalak kék színűek, a hal és a vonalak feketék.

Szimbolikája: az 1796-os bélyegzőlenyomatból vett motívumok a hal és a haránt irányú egymást keresztező vonalak jelzik, hogy elődeink vízjárta településen éltek, halásztak és szántóföldet műveltek. A fent említett vonalak a keresztben szántott termőföldet szimbolizálják. A fölöttük található három hullámvonal jelenti a település életét jelenleg is meghatározó három folyó - Tisza, Szamos, Túr - közelségét. A templom képe jelzi, hogy a község lakosai a református egyház közösségéhez tartoznak.