Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Páli község címere
Nagyítsa ki a képet!

Páli község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A megosztott mező bal oldalán Szűz Mária látható, bal kezében a gyermek Jézussal, jobbján pálmaág. (Kék mezőben vörös színű Mária zöld pálmaággal, arca, keze és a gyermek Jézus testszínű. Mindkettő aranyszínű glóriával. Mária barna hajú, ezüstszínű holdsarlón áll, nyakában rózsafüzérrel.)

A jobb oldali mező a falu világiasodott jelenét reprezentálja történelmi motívumokkal. (A vörös mezőben látható ezüst ekevas a falu fő megélhetését jelentő földművelődésre utal, a zöld és a barna makkcserje pedig a községhatárt jelentős részben alkotó erdőkre és azzal összekapcsolható művelésre utal.)

A címerpajzs talpát képező ezüstcölöpök zöld vágásokkal a falu egykori birtokosait idézik. Mivel a falu leginkább ismert, s talán leghosszabb ideig volt birokosa a pápóci prépostság egyházi intézmény, de csak tagjainak volt címere, ezért a legősibb birtokos nemzetség az OSL -nemzetség egyik ágának címere került a pajzsba.

A címer alatt vörös színű szalagban aranyszínű a felirat: PÁLI.